欢迎来到好轻松考研.广东学校官网(广州|深圳|珠三角)| 专业研究生考试培训教育机构
广州考研培训机构 > 真题库  > 考研英语真题库

2018考研英语阅读理解真题及解析(8)

2020-07-10 15:54:00 来源:互联网 作者:考研小编
摘要:好轻松考研网给大家带来了2018考研英语阅读理解真题及解析,好轻松考研经验英语栏目,提供国最新发布的考研英语复习经验、英语备考经验、等相关信息.更多考研英语经验可以关注好轻松考研官网:https://kaoyan.xhd.cn/

  Why do so manyAmericans distrust what they read in their newspapers? The American Society ofNewspaper Editors is trying to answer this painful question. The organizationis deep into a long self-analysis known as the journalism credibility project。

  Sad to say, this project has turned out to be mostly low-levelfindings about factual errors and spelling and grammar mistakes, combined withlots of head-scratching puzzlement about what in the world those readers reallywant。

  But the sources of distrust go way deeper. Most journalists learnto see the world through a set of standard templates (patterns) into which theyplug each day's events. In other words, there is a conventional story line inthe newsroom culture that provides a backbone and a ready-made narrativestructure for otherwise confusing news。

  There exists a social and cultural disconnect between journalistsand their readers, which helps explain why the "standard templates"of the newsroom seem alien to many readers. In a recent survey, questionnaireswere sent to reporters in five middle-size cities around the country, plus onelarge metropolitan area. Then residents in these communities were phoned atrandom and asked the same questions。

  Replies show that compared with other Americans, journalists aremore likely to live in upscale neighborhoods, have maids, own Mercedeses, andtrade stocks, and they're less likely to go to church, do volunteer work, orput down roots in a community。

  Reporters tend to be part of a broadly defined social and culturalelite, so their work tends to reflect the conventional values of this elite.The astonishing distrust of the news media isn't rooted in inaccuracy or poorreportorial skills but in the daily clash of world views between reporters and theirreaders。

  This is an explosive situation for any industry, particularly adeclining one. Here is a troubled business that keeps hiring employees whoseattitudes vastly annoy the customers. Then it sponsors lots of symposiums and acredibility project dedicated to wondering why customers are annoyed andfleeing in large numbers. But it never seems to get around to noticing thecultural and class biases that so many former buyers are complaining about. Ifit did, it would open up its diversity program, now focused narrowly on raceand gender, and look for reporters who differ broadly by outlook, values,education, and class。

  29. What is the passage mainly about?

  [A]Needs of the readers all over the world

  [B]Causes of the public disappointment about newspapers

  [C]Origins of the declining newspaper industry

  [D]Aims of a journalism credibility project

  30. The results of the journalism credibility project turned out tobe 。

  [A]quite trustworthy

  [B]somewhat contradictory

  [C]very illuminating

  [D]rather superficial

  31. The basic problem of journalists as pointed out by the writerlies in their _________。

  [A]working attitude

  [B]conventional lifestyle

  [C]world outlook

  [D]educational background

  32. Despite its efforts, the newspaper industry still cannotsatisfy the readers owing to its_________。

  [A]failure to realize its real problem

  [B]tendency to hire annoying reporters

  [C]likeliness to do inaccurate reporting

  [D]prejudice in matters of race and gender

  真题解析

  29. What is the passage mainly about? 本文主要讲的是什么?

  [A]Needs of the readers all over the world. 全世界读者的需要。

  [B]Causes of the public disappointment about newspapers. 造成公众对报纸失望的原因。

  [C]Origins of the declining newspaper industry. 新闻业衰败的根源。

  [D]Aims of a journalism credibility project. 新闻可信度项目的目标。

  【答案】 B

  【考点】 文章主旨题。

  【分析】 文章的第一句就提出了本文旨在说明的问题“为什么那么多的美国人不相信自己在报纸上读到的内容呢?”从第二段、第三段的内容来看,作者都在试图寻找造成公众对报纸失望的一个真正的根本性的原因。因此可以判断[B]为正确答案。[A]不正确,是因为它仅仅是新闻界的调查项目得到的一个结果而已。[C]和[A]相比较,还是[A]来得比较确切。[C]已经从文章主旨引申到别的项目上去了。[D]仅仅是为了查明原因而进行的一个调查项目而已。

  30. The results of the journalism credibility project turned out tobe 。

  新闻可信度项目的结果是 。

  [A]quite trustworthy 相当可信

  [B]somewhat contradictory 有点矛盾

  [C]very illuminating 非常有启发性

  [D]rather superficial 相当肤浅

  【答案】 D

  【考点】 事实细节题。

  【分析】 根据本题题干可以定位到第二段,文中指出“该项目最终所发现的原因大都是新闻报道中的事实错误,拼写或语法错误,以及许多关于读者到底想读些什么令人挠头的困惑”,在作者看来,这些发现大都是“低级的”(low-level),而真正的原因没有这么表面“go way deeper”(第三段首句中)。因此可以判定是答案是[D]选项。

  31. The basic problem of journalists as pointed out by the writerlies in their _____。

  作者描述的新闻记者的基本问题存在于他们的_____。

  [A]working attitude 工作态度

  [B]conventional lifestyle 传统的生活方式

  [C]world outlook 世界观

  [D]educational background 教育背景

  【答案】 C

  【考点】 事实细节题。

  【分析】 文章的解题点在文章的倒数第二段中“对新闻媒体的这种令人震惊的不信任的根源不在于报道失实或低下的报道技巧,而在于记者与读者的世界观每天都发生着碰撞”这句话。也就是说,作者的基本问题是“世界观”的问题。另外三个选项都不是最基本的问题。

  32. Despite its efforts, the newspaper industry still cannotsatisfy the readers owing to its _________。

  尽管很努力,新闻行业仍然不能满足读者的需要是因为其_______。

  [A]failure to realize its real problem 不能够认识到真正的问题

  [B]tendency to hire annoying reporters 倾向于雇佣那些恼人的记者

  [C]likeliness to do inaccurate reporting 可能作出不准确的报道

  [D]prejudice in matters of race and gender 在种族和性别方面的歧视

  【答案】 A

  【考点】 事实细节题。

  【分析】 本题的解题点可以确定到最后一段。文中说他们“又举办许多研讨会,搞什么可信度项目,试图了解读者为什么对他们不满意,为什么大量流失。但是,对于那么多原来的顾客所不满的文化和阶级偏见,他们似乎就是没有看见”。由此我们可以看出,真正的原因是他们不能够意识到真正的问题所在,因此正确答案是[A]。

  新航道好轻松考研英语,班主任24小时督学,基础+强化+提升+点题+复试,全程指导答疑,直击高校。>>对考研英语有疑问?点击咨询

相关推荐:

2018考研英语阅读理解真题及解析(9)


好轻松考研 了解更多>

好轻松考研专注于国内大学生高端考研培训。以“高能高分”为教育理念,倡导考生遵循学习的基本规律,稳扎稳打,以轻松的心态来学习。好轻松考研以“学术、励志、激情”为教学风格,倡导教师学术过硬,注重鼓励引导,充满激情的为考生授课。好轻松考研以独创英语学习领域 4R 个性化培训为服务体系,确保考生达成理想的学习效果。

考研师资团 更多师资 >

陈采霞老师

新航道好轻松考研学术专家。上世纪八十年代北京师范大学翻译 学硕士,曾任国际关系学院副教授,有 30 多年的英语教学与翻译经验, 曾多次被评为优秀教师;出版著作与译作 10 多部;1997 年开始从事 考研培训,对考研英语有深入独到的研究,并曾多次参加全国硕士研 究生英语试卷阅卷工作;独创考研英语“四步定位翻译法”、“词汇四通 记忆法”等,著有《考研英语十年真题点石成金》《考研英语核心词汇 笔记》《考研英语英译汉四步定位翻译法》等畅销书。

免费试听课
广州 深圳 佛山 其他
英语 政治 数学 考研留学